sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Suunnittelut käyntiin

Viime viikolla teimme sopimukset rakennesuunnittelusta ja lupakuvien piirtämisestä Koski Consulting:n kanssa. Rakennuslupahakemus olisi tavoite saada jätettyä marraskuun aikana.

Lopulliset lupakuvat joudumme ottamaan kolmannelta osapuolelta, koska Jämerän asiakasta millään tavalla heihin sitova luonnos arkkitehtisuunnitelupaketti osoittautuikin monilta osin pelkiksi myyntipuheiksi ja Jämerän mukaan asiakkaan väärinkäsityksiksi. Tarkemmin meille alussa kerrottiin, että arkkitehdin tekee myös lupakuvat mutta heiltä unohtui mainita että hän tekee ne ainoastaan siinä tapauksessa jos päädymme Jämerään... lopussa luvatut DWG-kuvat eivät myöskään olleet arkkitehtisuunnittelun lopussa vaan ainoataan lopulliset lupakuvat DWG:nä jos päädymme talotoimittaja valinnassa Jämerään. Vaikka olemmekin tyytyväisiä itse arkkitehtiin ja suunnittelun lopputulokseen, emme suosittele ottamaan arkkitehtisuunnittelua ko. sisällöllä, vaan suoraan arkkitehdiltä joka tekee A) Luonnoskuvat talotoimittajien kilpailutusta varten ja B) Lopulliset lupakuvat valituille materiaaleille & rakenteille. Vielä kun huomiodaan että Jämerän hinta oli alussa selvästi muita kalliimpi ja tämän jälkeen myynti keskittyi lähinnä kilpailijoiden toimitussisältödetaljien ja hintojen tiedusteluun, rakenteiden ja toimintatapojen epätoivoiseen mustamaalaukseen niin kieltämättä jäi hieman arveluttava kuva ko. firman toimintatavoista.

Lähi viikkojen ohjelmassa on LVI-, sähkö-, sisustus/valaistussuunnittelijoiden ja pystytysporukoiden kilpailutusta ja valintaa. Sisustussuunnittelussa puntaroimme tällä hetkelä suunnittelusisällön ja loppusuoralle valittujen kahden suunnittelijan välillä. Suunnittelijoiden valinnassa yleisesti haastavaa on lopputuloksen ja hinnan arviointi. Onko halvin huonoin ja kallein paras? Maksaako kalliimpi suunnittelu itsensä takaisin laadussa tai myöhemmissä rakennuskustannuksissa? Sisustussuunnittelija todennäköisesti onnistuu tilojen toiminnallisuuden ja värimaailma suunnittelussa paremmin mutta miten arvostaa tälläisiä taiteellisia asioita? Referenssien merkitys joka tapauksessa korostuu erityisesti tällä alueella.

Myös keittiötoimittajien kanssa on käyty ensimmäiset tapaamiset. Keittiötoimittajia riittäisi kierrettäväksi varmaanki useaksi kuukaudeksi mutta toistaiseksi tarkoitus on tehdä valinta Puustellin ja Keittiömaailman välillä.