torstai 25. heinäkuuta 2013

Talotoimittajan valintaa

Talotoimittajien kilpailutus ja valinta alkaa olemaan loppusuoralla. Tarjouksia kysyimme viideltä eri kivitalotoimittajalta ja mielenkiinnon vuoksi myös yhdeltä puutalovalmistajalta Kannuksesta. Talotoimituksen valmiusaste kaikilla vaihtoehdoilla on karkeasti ollut paalutetulta sorapediltä vesikattovalmiiksi ilman peltikattoa. Peltikaton poisjättämisen syynä on ollut se, että pakettien mukana on pääsääntöisesti tarjottu Ruukin Classic pellillä, jonka laatua/elinikää vastaavamestari moitti. Katon kohdalla olemme päätymässä konesaumattuun peltikattoon. Kivitalo tarjousten toimitussisällöissä on ollut isojakin eroja kuten tuleeko pystytys talotoimittajalta vai ulkopuoliselta urakoijalta erillisellä sopimuksella? Millainen yläpohjan rakenne on (teräspalkit ja kevytbetoni- tai ontelolaatta vai puu) ja mihin valmiusasteeseen astiyläpohja sen teko sisältyy tarjoukseen esim. eristyksen osalta? Sisältyykö väliseinien materiaalit ja pystytys sekä valuharkoilla sähkö- ja vesijohtoputkien asennus ladontavaiheessa? Millainen ulko-ovi? Millaiset ikkunat ja minkä väriset karmit (värilisä, x EUR) ja tuleeko asennus ikkunatoimittajan vai asennusporukan kautta? Muita huomioitavia asioita on nostot ja telineet, betonit, raudoitusteräkset, metallipilarit, aukonylitys teräkset, rahdit, rakennesuunnitelmien hyväksyttäminen Espoon kaupungilla jne...

Yksi ylättävän merkityksellinen asia on myös ruokailutilasta ulos menevä liukuovi missä yleisin, kallein ja paras vaihtoehto tuntuisi olevan Domuksen alumiinirunkoinen Schüco. Normaaliin parioveen verrattuna Schücosta lisäkustannuksia tulee arviolta 5 kEUR. Vaihtoehtona olisi myös Skaalan puurunkoinen liukuovi joka olisi noin 3 kEUR edullisempi mutta sen elinikä, keveys ja liukuvuus ei ole todennäköisesti Schücon kanssa yhtä hyvä. Yhdessä tarjouksista ko liukuovi olikin jätetty myös kokonaan tarjouksen ulkopuolelle ja myyjä näki paremmaksi vaihtoehdoksi että hankimme sen itse Domukselta koska heidän ikkunat tulevat toiselta valmistajalta.

Ehkä isoin kysymys tässä vaiheessa on kuitenkin materiaalin valinta kevytbetonin/Siporex, valueristeharkon, Leca-harkon ja betonielementin välillä. Eri materiaalien edustajilla ei juurikaan ole ollut tarjota argumenttejä miksi heidän materiaali olisi paras muutakuin että kevytbetoni on Euroopassa suosituin kivitalojen rakennusmateriaali, Lammin Kivitalo on Suomen suosituin kivitalo, Lecaharkko on eniten käytetty harkko materiaali Suomessa ja betonielementti on nopein pystyttää. Netin keskustelupalstoilta aiheesta löytyy myös paljon faktoja kuten, että siskonmies oli vartissa kaivanut lusikalla Hiacen kokoisen aukon Siporex taloon ja miten Lammi ei ole kivitalo jos siinä on puu yläpohjaa. Edellämäinittujen seikkojen vuoksi itsekkin mennään jonkin verran mutu tuntumalla ja korkeimmat pisteet saa Lammin valuharkko sekä Forten käyttämä saksalainen Xellan kevytbetoniharkko. Muille pieniä miinuksia tulee siitä, että Leca-harkko on huokoinen ja Jämerän Aeroc kevytbetoniharkon valmistusmaa ei jotenkin uhku laatua ja betonielementissä rappaus tulee suoraan "joustavan" lämpöeristeen pintaan ollen näin hieman herkkä vaurioille. Betonielementin hyväpuoli olisi kuitenkin sisäpinnan tasaisuus.

Suurimmalta osalta toimittajia olemme saaneet tähän asti hyvää palvelua ja vaikuttaisi että OKT rakentamis puolella ei ole kovin vilkasta esim. pystytysporukoiden saatavuuden perusteella. Pudotusviivan alapuolella olevia toimittajia tällä hetkellä materiaalipohdinan sekä muista syistä  Basso mistä ei koskaan ilmoittettu heidän lopullista hintaa ilman peltikattoa tai muutenkaan palattu asiaan. Potius on jätetty pois hinnan ja tarjouksen suppeuden osalta (perustukset, seinät ja katto säältäsuojaan) ja Jämerä kalleiman hinnan johdosta. Jatkossa on siis Lammi ja Forte, joissa odotamme jotain tarkennuksia hintoihin mutta vertilussa hintaero pyörii tällä hetkellä alle 10 kEUR sisällä. Molemmilla pystytyksen tulisi hoitamaan ulkopuolinen urakoitsija erillisellä sopimuksella. Forten kohdalla tarjous olisi hieman kattavampi toimitussisällöltään ja siinä olisi kiviyläpohja kun Lammilla taas on enemmän puuttuvia asioita kuten raudoitus- ja pilariteräkset, betonit, joissa vertailun budjetti arvio saattaa pettää.

Nykyinen talo on myös edelleen myynnissä joten mitään hengen hätää talokauppojen teon kanssa ei ole koska myyjällähän on pitkittyneessä aikataulussa mahdollisuus yrittää nostaa hintoja ylöspäin. Mikäli talo menisi pikaisesti kaupaksi niin rakentaminen voisi todenäköisesti alkaa loppuvuodesta mutta talovalmistajilta ei ole juurikaan tullut suosituksia talvirakentamiselle ja raksalla tuntitöinä tehtäviin lumitöihin joten ajatuksena aikataulun suhteen tällä hetkellä on, että maatyöt ja paalutus voitaisiin tehdä vielä syksyllä ja pystytys alkaisi aikaisin keväällä.

2 kommenttia:

  1. Edellinen kommenttini ei näköjään koskaan tullut perille....
    Mutta siis kiinnostavaa löytää bloginne! Meillä oma raksaprojekti alkamassa noin kilometrin päähän teiltä eli melkein naapurissa ollaan :) Ja meillä on sama arkkitehtikin!
    Ette ole kysyneet ollenkaan tarjousta Passiivikivitaloilta? Meillä tällä hetkellä harkinnassa Jämerä, Forte ja Passiivikivitalo, mutta ark-kuvat ei oo vielä valmiit eli kyselyitä ei oo vielä laitettu.
    Jatkakaa blogin kirjoittelua, täällä yksi aktiivilukija ilmoittautuu.

    VastaaPoista
  2. Hei Terhi,kivaa että olet löytänyt meidät! :) Talotoimittajissa lähdimme liikkeellä Jämerästä ilman suurempaa teoriapohjaa asiasta vain piipahtamalla heidän tiloissaan Espoossa heti tonttikauppojen jälkeen. Saimme hyvän kuvan heidän toiminnastaan ja samalla sovittiin arkkitehtisuunnittelijan tapaamisesta heidän myyjän T.S. johdolla. Olemme olleet tyytyväisiä Annen tekemiin kuviin meidän tarpeidemme ja tontin erityispiirteiden pohjalta. Meille tuli kuitenkin hieman yllätyksenä myöhemmin, että Anne F. ei ole käytettävissämme esim. lupakuvien piirtämiseen jos emme päädy materialitoimittajassa Jämerään (edes erillissopimuksella/tuntitöinä).

    Passiivikivitalot on jäännyt meiltä huomioimatta ilman mitään erityistä syytä. Pienempiä talotoimittaja tuntuu olevan todella paljon ja "kaikkien" kattava vertaileminen tuntui mahdottomalta lopulta päädyimme kysymään tarjoukset siis Jämerältä, Fortelta, Rakennus Betonilta, Potiukselta,Lammi Kivitaloilta ja Bassolta.

    Kirjoittamisen suhteen koitamme aktivoitua entisestään, huomasitko jos uuden välilehden sisustusideoista! ;)

    Mukavaa syksyn jatkoa ja tsemppiä kilpailutusrumbaan!

    VastaaPoista