torstai 27. maaliskuuta 2014

Maanrakennusurakka etenee

Maanrakennusurakka on edennyt ilman isompia murheita ja paaluttamaan pääsisi pari viikkoa etuajassa mikäli  paaluttajat vain aikataulujensa puolesta ehtii. Myös työmaakopista on tehty kaupat ja se jäi odottamaan uuteen kotiin pääsyä muutaman viikon kuluttua.
 
LVI-urakoitsijaksi valitsimme Ojalan Riston suosittelemista urakoitsijoista LVI-Aittasalo Oy:n. Sähköurakoitsijan valinta on vielä kesken ja päädyimme laittamaan tarjouspyynnöt uudelle kierrokselle, sillä toistaiseksi olemme saaneet vain kaksi tarjousta. Ensimmäinen tarjouksista selvästi ylihintainen (>50 kEUR) ja toinen kohtalainen mutta edelleen yli budjetoidun. Pari urakoitsijaa ilmoitti myös etteivät tarjoa työtilanteen tai KNX-ohjelmoijan puutteen vuoksi.  
24.3.2014 Pintamaiden kuorintaa


26.3.2014 Pintamaat kuorittu ja kulmapisteet merkattu


27.3.2014 Pohja lähestyy oikeaa kaivuusyvyyttä

 
Tuleva työmaakoppi
 



sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Maanrakennustyöt käyntiin

Torstai iltapäivällä saimme puhelun maanrakennusurakoitsijalta missä hän tiedusteli jos hommat voisi aloittaa jo huomenna kun ovat koneiden kanssa lähistöllä. Mitään estettä tälle ei ollut ja perjantain aikana tontilta kaadettiin kaikki puut ja risut ja ensi viikon alussa on tarkoitus kuoria pintamaat.
Näyttää jo paljon valoisammalta...
Yksi puu sai luvan jäädä

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Lämmitysjärjestelmä

Jo suunnittelun alkumetreiltä olimme päättäneet lämmitysmuodoksi maalämmön, joten muiden vaihtoehtojen tarkasteluun ei käytetty aikaa. Aurinkokeräimet oli toinen ekologisesti arvioituna kiinnostava vaihtoehto, mutta järkevän hintaisten ja toimivien ratkaisujen löytäminen pikaisella googlailulla ei ottanut onkeen niin päädyimme jatkamaan jo turvallisemmalla vaihtoehdolla.

Maalämpö ja lattialämmitys kilpailussa mukana olivat Tomallen, Nibe ja IVT. Heti alkuun oma suosikki eri pumppuvalmistajista oli Nibe, joka osoittautui myös hinnaltaan kilpailukykyiseksi. Nibeä edustaa PKS seudulla kolme eri yritystä joilta kaikilta kysyimme tarjouksen. Pieniä eroja löytyi siinä mitä pakettiin ja asennukseen sisältyi ja mitä jää tilaajalle. Laskennallisessa tehon tarpeessa ja pumpun sekä kaivon mitoituksessa oli kuitenkin jo merkittävämpiä eroja (8 - 10 kW) mikä aiheutti yhdelle toimittajille pientä uskottavuus ongelmaa, koska he tavallaan myönsivät ylimitoituksen korjaamalla laskelmia vastaamaan muiden mitoitusta... Kun kaikkien tehot saatiin lopulta kohdalleen ja tarjoukset vertailu kelpoisiksi niin isoja eroja hinnoissa ei lopulta ollut. Toimittajaksi lopulta valitsimme valitsimme Niben pumpun ja LK-Systemsin lattialämmityksen Diileriltä, koska heidän kokonaispaketti ja mitoitus vaikutti heti alkuun järkevältä. Myös Diilerin paras viilennys konvektori tarjous, yleisesti asiallinen toiminta tarjousvaiheessa sekä muualta saadut suositukset edes auttoivat valintaa.

Aloituskokous ja maanrakennus urakoitsija päätetty

Aloitus kokous on pidetty rakennusvalvonnassa ja vaadittavat erikoissuunnitelmat, rakenne ja LVI, odottavat lähinnä enää kaupungin leimaa papereihin. Suunnitelmien pohjalta LVI-urakan kilpailutus on laitettu myös käyntiin ja Lammilta odotamme rakennesuunnitelmiin perustuvaa lopullista materiaalipaketin hintaa. Lopullisen kivimäärän ja rakennesuunnitelmien jälkeen saamme myös lopullisen pystytyshinnan. 

Maarakennusurakoitsijan valinta tehtiin lopulta Vihdin PR-Rakennuksen ja Sorakolmosen väliltä, jotka olivat hinnaltaan samaa luokkaa ja pystyivät tarjoamaan toivomaamme kokonaisurakkaa ilman erikseen laskutettavia muuttuvia kuluja kuten maa-aineksista tai ylijäämä maiden poiskuljetuksia. Valinnassa päädyimme kuitenkin Vihdin PR-Rakennuksen puoleen, koska he tarjosivat myös ulkopuolisten töiden KVV-vastaavan tämän lisäksi naapurilta saamme suositus tuki päätöstä.

Paaluttaja on myös periaatteessa valittu ja odottaa lähinnä voittajan julkistamista. Yleisesti ottaen paalutuksen hinta perustui paalupisteiden määrään (€/kpl) ja pituuteen (€/m). Kohteessa joissa on pieni määrä paalupisteitä mutta pitkät paalut paaluttaja A  saattaa olla edullinen mutta toisaalla minne tulee sama metri määrä suuremmalla paalupistemäärällä ja  lyhyemmillä paaluilla paaluttaja B saattaakin olla edullisempi. Paalupisteiden määrä on annettu rakennussuunnitelmassa (meillä 41 kpl) mutta pituuksia ei voi kuitenkaan etukäteen tietää. Jonkinlainen arvio saadaan maaperätutkimuksen kairaus syvyyksistä. Tarjouksissa ainoastaan Luja antoi pienbetoni paalujen menekki arvion ja siihen perustuvan kiinteän hinnan. Arvio on kuitenkin omasta mielestäni hieman yläkanttiin kairaus syvyyksiin verrattuna ja hyvitystä annetaan vain ylijäävistä täysistä 6m paaluista. Positiivisena yllätyksenä 3/4:stä kilpailutukseen osallistuneesta paaluttajasta antoi tarjouksen parin tunnin sisällä yhteydenotosta :)

Näillä näkymin maanrakennus työt on tarkoitus aloittaa huhtikuu alussa, ennen ohjelmassa on vielä sähkösuunnitelmia, hankintojen kilpailutusta ja vesi- ja sähköliittymien tilailua. Onneksi talvi jäi myös leudoksi ja kevät tuli aikaisin joten kaivuu työt pitäisi onnistua kivuttomasti.