torstai 20. helmikuuta 2014

Valaistus

Talon ja pihan valaistussuunniittelu on muutaman valaisimen määrittämistä vaille valmis. Talon valaistussuunnittelu tulee meille Sisustusvimmalta ja sovimme heidän kanssa suunnittelun lähtökohdaksi että valaistus pyritään toteuttamaan LED valaisimilla ja 4000K värilämpötilalla. Harkinassa alkuun oli myös 5500K päivänvalo spektri mutta tämä olisi rajoittanut jo melko paljon valaisin valikoimaa. Ensimmäisten luonnosten valaisimien sijoittelu ja valaistusperiaatteet meni lähes kerralla kuntoon . Yleisvalaitus toteutetaan kattoon upotettuja 2- tai 3-osaisia alasvalo-, valopaneeli-  sekä riippuvalaisimilla. OH/RT/K-tilan sekä aulan pitkille sivuille tulee myös epäsuorana valona katon rajassa kattoon valaiseva LED nauha. Edellämainittu LED nauhan valaistus periaate, eli asennetaanko LED nauha katon ja seinän välisen pieneen aukkoon valaisemaan seinää  vai profiililistan taakse valaisemaan kattoa, oli ainoa mieltä askarruttava kohta ja molemmilla vaihtoehdoilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Seinään kohdistettu valo on hyvin ankara seinäpinnan virheille ja tasoeroille sekä pieni rako saattaa päivänvalossa olla hieman ruma mutta toisaalta valo jakautuu seinien kautta paremin koko tilaan. Katon valaisun miinuksena on ylimääräinen seinälista mutta Stretch katon kanssa samanlaista ongelmaa pinnan virheiden suhteen ei pitäisi olla. Kolmas vaihtoehto olisi ollut läpikuultava Strech kangas ja sen taakse asennettava LED nauha mikä valona olisi hyvin miellyttävä mutta se tippui melko nopeasti pois harkinnasta koska kyseessä on isotila ja kankaan läpi kuultaa myös mahdolliset valoon hakeutuneet kuolleet ötökät sekä muiden upotettavien valaisimien ja IV-venttiilien rungot. Aulan WC ja MH yhteyteen tuleva suihku/WC on kuitenkin tarkoitus toteuttaa läpikuultavalla valokatolla ja edellä mainitut ei toivotut vieraat on tarkoitus pitää poissa tiivistämällä kaikki saumat.     

Valaisin valintoja ja sijoittelua hieman haastavampi osa-alue oli kuitenkin valaistuksen ohjaus. Erityisesti isossa OH, R, K-tilassa ohjattavien ryhmien määrä on melko suuri ja osassa pisteistä olisi tarkoitus ohjata myös aulan, terassin tai puutarhan valoja.  Osalle ryhmiä tarvitaan lisäksi myös himmentimet. Kaikki toiminnot olisivat vielä toteutettavissa perinteisillä sähköillä mutta painikerivistöt alkaisi vaatimaan viereensä tikapuut. Tämä oli varmaankin painavin syy siihen miksi valitsimme taloon erityisesti valaistuksen ohjaus hoidetaan taloautomaatio järjestelmällä. Siinä himmennys ja on/off toiminto voidaan hoitaa samalla painikkeella ja monipainikkeiset ohjauspaneelit ovat muutenkin visuaalisesti paremman näköisä.

Automaatio järjestelmässä olemme päätyneet KNX pohjaiseen Zennioon, missä ”älykkäät asennuskalusteet sijoitetaan huonetiloihin, joissa on eniten ohjattavia toimintoja. Muiden tilojen ohjaus kytketään Zennio-ryhmäkeskukseen, jolloin esimerkiksi makuuhuoneisiin voidaan asentaa perinteiset kytkimet, joihin voidaan ohjelmoida useampia toimintoja valinnan ja valaistuksen ohjauksen kannalta”. KNX:n johdosta järjestelmässä voidaan käyttää myös muiden valmistajien asennuskalusteita ja OH,R,K-tilan ohjausyksiköiksi onkin ajateltu Berkerin B.IQ:ta miellyttävämmän designin ja suuremman maksimi painikemäärän johdosta (Zennio max 8 vs Berker max 10).

Muita järjestelmään sisällytettäviä osa-alueita on pistorasioiden ohjausta, murto ja palohäytys sekä osa termostaateista koska ne sisältyvät jo osaan Berkerin B.IQ yksiköitä. Maalämpöpumppua  ei kuitenkaan ole tarkoitus liittää järjestelmään, eikä lämmityksen ohjaukseen ole tarkoitus muutenkaan tehdä suurempaa älyä koska esim poissaolon aikainen huonelämpötilan allennusta ei nähdä hyvänä hitaasti reagoivan betonivaluun upotetun vesikiertoisella lattialämmityksen kanssa. Myös IV-ohjaus toteutetaan perinteisin menetelmin melko vähäisen hyödyn ja kalliin KNX-rajapinnan johdosta.

Myös rakennus lupa on myönnetty ja suunnitelu on muillakin osa-alueilla lähtenyt hyvin käyntiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti